Les desaparicions forçades a Algèria: de l'amnistia a l'amnèsia política



Cada dimecres, a la plaça Addis Abeba d'Alger, les mares i persones pròximes dels algerians segresats per l'exèrcit i la policia es reuneixen per manifestar-se davant la Comissió Nacional per a la Promoció i la Protecció dels Drets Humans. Són oficialment 6.146 els algerians desapareguts durant els anys de la guerra contra el terrorisme (1992-…). Són homes, dones, ancians, joves. Molts d'ells acusats injustament de donar suport al terrorisme islamista que durant la guerra civil dels anys '90 destrossa el país i deixa més de 200.000 morts.

Els desapareguts són les víctimes de la repressió i del terrorisme d'Estat, de la tortura i de les execucions extrajudicials, mitjançant les quals els poders algerians responen a la insurrecció dels moviments islamistes armats. Les desaparicions es defineixen avui com a “danys col·laterals”. L'Estat es reconeix “responsable, però no culpable” davant del fenomen de les desaparicions.

Avui, la Carta per a la Pau i la Reconciliació Nacional, impulsada pel president Abdelaziz Bouteflika i aprovada per referèndum en 2005, atorga a les famílies de les víctimes una indemnització, que de fet es concedeix a canvi de la renúncia a la veritat sobre la destinació dels desapareguts.

Com a confirmació de la voluntat política d'esborrar el passat, l'article 46 del decret d'aplicació de la Carta per a la Pau i la Reconciliació Nacional preveu una multa de 250.000 dínars i presó fins a 5 anys per qualsevol tipus d'investigació independent sobre els esdeveniments de la guerra civil que puguin danyar el "prestigi internacional d'Algèria".

divendres, 12 de novembre del 2010

Propera projecció: Mumbai, decembre 2010

Propera projecció del documental Cançó per Amine en 2010:

8-10 de decembre, Mumbai, FlashPoint Human Right Film Festival.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Organitza una projecció del documental a la teva ciutat!

Pots donar suport al projecte i ajudar a la distribució independent del documental Cançó para Amine organitzant una projecció pública. La invitació es dirigeix a entitats i particulars que puguin disposar d'una sala equipada per a videoprojeccions i dels contactes necessaris per a convocar un públic d'interessats.

Per a la presentació del documental demanem una petita donació, a acordar segons el context de projecció. La suma es destinarà en part al projecte documental per tal d'incrementar la seva distribució i en part al Col·lectiu de Familiars dels Desapareguts a Algèria.