Les desaparicions forçades a Algèria: de l'amnistia a l'amnèsia políticaCada dimecres, a la plaça Addis Abeba d'Alger, les mares i persones pròximes dels algerians segresats per l'exèrcit i la policia es reuneixen per manifestar-se davant la Comissió Nacional per a la Promoció i la Protecció dels Drets Humans. Són oficialment 6.146 els algerians desapareguts durant els anys de la guerra contra el terrorisme (1992-…). Són homes, dones, ancians, joves. Molts d'ells acusats injustament de donar suport al terrorisme islamista que durant la guerra civil dels anys '90 destrossa el país i deixa més de 200.000 morts.

Els desapareguts són les víctimes de la repressió i del terrorisme d'Estat, de la tortura i de les execucions extrajudicials, mitjançant les quals els poders algerians responen a la insurrecció dels moviments islamistes armats. Les desaparicions es defineixen avui com a “danys col·laterals”. L'Estat es reconeix “responsable, però no culpable” davant del fenomen de les desaparicions.

Avui, la Carta per a la Pau i la Reconciliació Nacional, impulsada pel president Abdelaziz Bouteflika i aprovada per referèndum en 2005, atorga a les famílies de les víctimes una indemnització, que de fet es concedeix a canvi de la renúncia a la veritat sobre la destinació dels desapareguts.

Com a confirmació de la voluntat política d'esborrar el passat, l'article 46 del decret d'aplicació de la Carta per a la Pau i la Reconciliació Nacional preveu una multa de 250.000 dínars i presó fins a 5 anys per qualsevol tipus d'investigació independent sobre els esdeveniments de la guerra civil que puguin danyar el "prestigi internacional d'Algèria".

dilluns, 15 de febrer de 2010

Cançó per Amine en Paris i la Haya

Festival International du film des Droit de l'Homme
Action Christine Theater, Paris 6th.
12 de març, 22h.
14 de març, 14h.
15 de març, 12h.

Movies That Matter Festival
La Haye 28-29-30 de març 2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Organitza una projecció del documental a la teva ciutat!

Pots donar suport al projecte i ajudar a la distribució independent del documental Cançó para Amine organitzant una projecció pública. La invitació es dirigeix a entitats i particulars que puguin disposar d'una sala equipada per a videoprojeccions i dels contactes necessaris per a convocar un públic d'interessats.

Per a la presentació del documental demanem una petita donació, a acordar segons el context de projecció. La suma es destinarà en part al projecte documental per tal d'incrementar la seva distribució i en part al Col·lectiu de Familiars dels Desapareguts a Algèria.