Les desaparicions forçades a Algèria: de l'amnistia a l'amnèsia política



Cada dimecres, a la plaça Addis Abeba d'Alger, les mares i persones pròximes dels algerians segresats per l'exèrcit i la policia es reuneixen per manifestar-se davant la Comissió Nacional per a la Promoció i la Protecció dels Drets Humans. Són oficialment 6.146 els algerians desapareguts durant els anys de la guerra contra el terrorisme (1992-…). Són homes, dones, ancians, joves. Molts d'ells acusats injustament de donar suport al terrorisme islamista que durant la guerra civil dels anys '90 destrossa el país i deixa més de 200.000 morts.

Els desapareguts són les víctimes de la repressió i del terrorisme d'Estat, de la tortura i de les execucions extrajudicials, mitjançant les quals els poders algerians responen a la insurrecció dels moviments islamistes armats. Les desaparicions es defineixen avui com a “danys col·laterals”. L'Estat es reconeix “responsable, però no culpable” davant del fenomen de les desaparicions.

Avui, la Carta per a la Pau i la Reconciliació Nacional, impulsada pel president Abdelaziz Bouteflika i aprovada per referèndum en 2005, atorga a les famílies de les víctimes una indemnització, que de fet es concedeix a canvi de la renúncia a la veritat sobre la destinació dels desapareguts.

Com a confirmació de la voluntat política d'esborrar el passat, l'article 46 del decret d'aplicació de la Carta per a la Pau i la Reconciliació Nacional preveu una multa de 250.000 dínars i presó fins a 5 anys per qualsevol tipus d'investigació independent sobre els esdeveniments de la guerra civil que puguin danyar el "prestigi internacional d'Algèria".

divendres, 6 de novembre del 2009

Cançó per a Amine: totes les cites del 2009

Després de la seva estrena a Barcelona el passat 22 de març, el documental Cançó per a Amine sobre els desapareguts a Algèria segueix en la seva gira internacional per festivals del documental i del cinema dels drets humans. Fins al dia d'avui el documental s'ha projectat o té programades en 5 països europeus (Espanya, Itàlia, Suïssa, Bèlgica, França) i ha estat seleccionat en dos importants mercats internacionals del documental.
Si vols organitzar una projecció del documental en la teva ciutat escriu a sodepau@sodepau.org o info@zalab.tv.

Pròximes presentacions:

Florència, 10 de novembre 2009, 17h, Cinema Spazio Uno, en l'àmbit de la tercera edició dels 50 Diás de Cinema Internacional a Florència.

Lieja, 23 de novembre 2009, Caserne Fonk, 18h, Festival Voix de Femmes.

Totes les dates de la gira:

Barcelona, 21 de març 2009, Jornada per la Veritat, la Justicia i la Reconciliació a Algèria.

Lausana, 30 d'agost 2009, Festival Cinémas d'Afrique, projecció especial per a la Jornada Internacional dels Desapareguts.

Milà, 11-20 de setembre 2009, MilanoFilmFestival, VOD en la library de la secció State (T)error.

Trent (Itàlia), 16-19 de setembre 2009, catàleg del mercat internacional del documental ItalianDocScreenings,

Sitges, 9-11 d'octubre 2009, catàleg del mercat internacional del documental Medimed.

Bolonya, 10 d'octubre 2009, Terra di Tutti – festival de cinema del Sud, en concurs.


Totes les notícies sobre el documental a www.memorial-algerie.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Organitza una projecció del documental a la teva ciutat!

Pots donar suport al projecte i ajudar a la distribució independent del documental Cançó para Amine organitzant una projecció pública. La invitació es dirigeix a entitats i particulars que puguin disposar d'una sala equipada per a videoprojeccions i dels contactes necessaris per a convocar un públic d'interessats.

Per a la presentació del documental demanem una petita donació, a acordar segons el context de projecció. La suma es destinarà en part al projecte documental per tal d'incrementar la seva distribució i en part al Col·lectiu de Familiars dels Desapareguts a Algèria.